onsdag 18 december 2013

Befria bredbandet från politiken

Är bredband en het politisk fråga ? Njae, det borde det inte vara. Vi är i huvudsak överens om att bredband bör finnas, även i en kommun som Vellinge. Några kommundelar har redan fått sin installation och njuter till fullo av vad bredband kan ge i form av tjänster  och underhållning.

Utbudet fullkomligt exploderar !

Så till frågan om vem som bygger var. Vellinge kommun har genom sitt bolag VESAB lovat bredband till alla i kommunen. Det innebär i korthet att någon för får betala mer för att alla skall få samma pris.
Förmodligen tätorter som subventionerar landsbygd. Det kallas marknadskrafter att det är så och svårt att göra något åt om man man bekänner sig till marknadsekonomin, vilket en överväldigande majoritet i Vellinge gör.

Ett privat alternativ behöver inte lova något till alla utan kan sänka sitt pris till attraktiva kundgrupper.

Nu står slaget mellan ett kommunalt initiativ och att antal privata varianter. Problemet är bara att alla aktörer (hoppas jag) kan räkna och vet att om de inte får en viss mängd kontrakterade blir kostnaden för hög för konsumenten. I Ljunghusen kostar bredband 299 kr/mån, det är förmodligen ett rimligt korrekt marknadspris. Men då subventionerar vi ingen!

Tänkt på det när du väljer. Om du får möjlighet att välja. Jag hade valt den som levererar snabbast och garanterar leverans.

Men jag hoppas slippa subventionera andras bredband via skattsedeln, helt säker är jag tyvärr inte.
Fortsättning följer...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar