torsdag 22 januari 2015

Feltänkt Carina !

I Sydsvenskan intervjuas Carina Wurtzler, kommunstyrelsens Ordförande i Vellinge om flyktingbarnsmottagandet i Vellinge kommun. "Man skall inte få tjäna pengar på fel saker" säger Carina och hänvisar till privat drivna boende utanför kommunen. Vinster i välfärden hade vänsterledaren Jonas Sjöstedt kallat Carinas resonemang. Nu kommer det från nyaste Moderaterna i Vellinge.

Vad är då problemet, jo svaret kommer från Moderatstyrda Vellinge självt. När man motvilligt till sist tog emot en liten mängd flyktingbarn gjorde man det med en politisk och helt onödig markering, som blivit dyr för skattebetalarna. Genom att uppföra en helt nybyggt boende på kommunens förmodligen mest exklusiva adress lyckade man visa hur man brister i ekonomiskt ansvar och sätter den egna politiken framför det allmännas bästa. Så tar man inte ansvar anser jag.

Privata aktörer kan tjäna pengar i välfärden genom att minska kostnaderna. Vinsten delas mellan skattebetalarna och entreprenören. Men båda tjänar på det. Om baksidan skulle bli sämre kvalitet, kan detta bara lastas på den som upphandlar.

Att pris och kvalitet samverkar på annat sätt får stå för Sjöstedt/Wurtzler, likaså att bara offentlig sektor kan kombinera kvalitet och kostnadsansvar. Vad är skillnaden mellan äldreomsorg och flyktingmottagande på entreprenad i detta avseende?

Avslutningsvis något positivt. Det är bra att befintliga lokaler används för att tillgodose en ökad efterfrågan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar