fredag 11 september 2015

Passivitet kostar skattepengar

För nästan 8 år sedan skrev jag och några partivänner en insändare om betydelsen av att förbereda för mottagandet av flyktingar och flyktingbarn i Vellinge kommun. Orsaken var att det blivit allt svårare att finna husrum för allt fler flyende till Sverige. Då fick vi inget gehör för våra argument, trots att argumenten i första hand var de vi vet biter bäst. Pengar och kostnader.

Nu vet vi bättre.

I panik måste Vellinge, precis som alla andra kommuner, med ljus och lykta söka boende över hela landet. Allt kostar orimligt mycket resurser, inte bara mätt i pengar. Utöver detta har staten nu tröttnat på kommunpolitiker som tar springnota och en tvingande lagstiftning blir resultatet och den omedelbara effekten att vi mister all möjlighet att påverka och utarbeta förutsättningar som passar just vår kommun.

Utöver att även den lilla kommunen Vellinge nu tvingas ta emot flyktingar är regeringens förmåga att förstå små kommuners förutsättningar i allmänhet högst otillfredsställande. Ofta hörs röster att de kommuner som inte har lediga lägenheter omgående skall bygga dem. Men hur stämmer det med länsstyrelsens uppfattning om begränsat byggande. I Vellinge, med antingen åkermark eller havsnära lägen finns inte mycket mark kvar att bygga på som inte faller för regler för buller mm, eller andra av länsstyrelsen skapade hinder för nybyggnation.

Förvirrade individer tycker sommarstugor som står tomma kan duga, väl medvetna om att detta är ett helt verklighetsfrånvarande förslag.

Ju längre från verkligheten man kommer, desto lättare är den påstådda lösningen. Men verkligen gör sig påmind med varje färja som angör Trelleborgs hamn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar