tisdag 3 november 2015

Feltänkt i Falsterbokanalen

Onsdagen den 28 Oktober 2015 beslutade kommunstyrelsen om sk planbesked för Falsterbokanalen. Kommunen ger sig själv i uppdrag att genom detaljplaner visa hur området kring kanalen kan användas för boende och verksamhet. Området omfattar utöver själva hamnområdet även den sk
skogen och parkeringen vid Höllviken strand.

Folkpartiet hade i beredning yrkat att skogen skulle undantas, vid beslutet i KS fick vi inte stöd för detta och vi tvingades därför säga helt nej till nuvarande förslag. Vi anser att om det hade varit önskvärt att flera partier enats om ett förslag hade möjligheter för en kompromiss funnits. Nu blev resultatet det motsatta.

Varför vill FP inte att skogen skall tas med nu? Och varför är det så viktigt?

Bakgrunden till beslutet om planbesked är kommunens överenskommelse med Sjöfartsverket.
Exploateringen Falsterbokanalen är kommunens största satsning och riskprojekt i detta århundrade.
Utöver kostnaderna finns även stora risker för negativ miljöpåverkan för de boende i området, samt att områdets unika karaktär förändras i negativ riktning.

Vi tar inte lätt på denna fråga !

Folkpartiet anser att hela projektet är ett högriskprojekt för alla Vellinges skattebetalare. Ingångsvärdena är marken som i huvudsak ägs av sjöfartsverket (Staten), utom just skogen som ägs av kommunen.
Vi tror att risken för bakslag är minst för skogen och högst för de delar som utgör dagens hamn.

Vi vill inte att ett resultatet av ett havererat projekt blir att ett ev underskott skall täckas genom exploatering av just skogen. Därför vill vi pröva hamnen i ett eget projekt och vänta med skogen, inte som vi befarar att börja med skogen för det är enklast och sedan använda överskottet i resterande delar.

Folkpartiet vill först se ett avgörande i domstol om Vellinge kommun får bebygga hamnen innan skogen bebyggs.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar