söndag 4 december 2016

I Vägföreningarnas värld

I Vellinge Kommun finns en stor mängd Vägföreningar. Jag är själv Ordförande för en av de större, i ytterligare 2 år, sen avskedas/befrias jag obarmhärtigt av stadgarnas bestämda maxlängt på uppdraget. 

Mina åsikter kan därför sägas bygga på egna erfarenheter men även från de mångas insatser som dagligen utförs och som jag fått möjlighet att dela mina med. Att nätverka för att uppnå bättre förutsättningar för Vellinges Vägföreningar är vår gemensam uppgift fram till valet 2018. Vi hoppas skapa utökad förståelse för och tydlighet kring de villkor som som vägföreningarna arbeter under. Inte alla boende är "drabbade" av ett boende med tillhörande samfällighet så låt mig börja med lite grunder:

1. Det är inte frivilligt att vara medlem. detaljplan, exploatör och Lantmäterier sätter reglerna för vad,vem,var och ibland hur medlemskapet skall utövas. Betalar du inte går vi direkt till fogden.

2. Storlek spelar roll, det säger sig självt att föreningen med bara 2 medlemmar har andra förutsättningar än de med ca 1000.

3. Avgifterna skiljer sig och bestäms av årsmötet dit medlemmarna kallas varje år enligt stadgarna

4. Uppgiften skiljer sig åt. Kvalitet på vägar, underlaget, konstruktionen och slitaget varier kraftigt. En del har merpart grusväg , andra inga alls, någon en lekplats , andra inte.

5. Kostnaderna att sköta föreningen skiljer sig kraftigt. En del får betalt, andra inte alls. 
Sammantaget en löjligt låg ersättning som i huvudsak förutsätter ett gratisengagemang från styrelsen

6. Ansvaret ensidigt. Det är styrelsen som bär ansvaret för vad som händer på deras vägar. Trots att regler i många fall styrs av andra, t ex kommunen/trafikverket eller andra statliga myndigheter.

7. Oklarheter kring uppdraget. detaljplaner reglerar verksamheten, men det fastställs i en demokratisk process. Förättningen fastställs av Lantmäteriet, inte sällan för väldigt länge sedan. Det är svårt och dyrt att ändra på föreningens "grundlag"

8 Svårt att få medlemmar att engagerar sig, ett gemensamt problem i hela ideélla sverige.

9. De flesta är postiva till det inslag av närdemokrati som vägföreningarna utgör. Man vet vem som är ansvarig och framförallt var hen bor.

10. Det gemensamma problemet är att Vägföreningarna måste göra merparten av ett jobb som de flesta tycker borde finansieras av skattekollektivet och att ersättingen släpat efter. En höjning på 25 år och utan uppräkningar relativt prisindex. Politikerna smiter från sitt ansvar. Vägföreningarna gör kommunens jobb billigare och bättre än vad kommunen själv klarar.


I nästa inägg på denna blogg följer Liberalernas förslag till långsiktiga lösningar för Vägföreningerna i Vellinge Kommun

Tills dess:

Ge aldrig upp – motståndaren är tröttare än du tror

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar