fredag 13 januari 2017

Gör Svågertorp till ett Copenhagen Airport Fasttrack

Gör Svågertorp till ett Copenhagen Airport Fasttrack

Nordens största flygplats Copenhagen Airport är mycket viktig för skånskt näringsliv. Det är därför glädjande att ägarna av flygplatsen aviserar mångmiljardsatsningar de kommande åren. Det är bra att de skånska offentliga aktörerna engagerar sig och stödjer satsningen. Vi Liberaler vill ta engagemanget ännu ett steg och föreslår att tågstationen Svågertorp säljs till CPH Airport. Målet är att skapa ett snabbspår direkt in till CPH-Airport. Låt resenärerna från Svågertorp parkera, checka in, genomföra bagagedrop och security check redan på Svensk mark. Med ett speciellt ”shuttletåg” blir nästa stop direkt in på CPH. Förbilder finns t ex i Paris och Chicago. Goda kommunikationer och parkeringsmöjligheter finns redan. Nya spår in till terminalen behövs, men de är inte långa. Den som minns gamla svävarterminalen på Malmö Skeppsbro, inser direkt vad målet är. Skillnaden är att Malmö/Hyllie/Svågertorp blir än mer attraktiv för etableringar av internationella företag som redan idag är beroende av goda kommunikationer. Lägg därtill 4 Universitet med 75 000 studenter så finns det få regioner i Europa med bättre förutsättningar att locka internationella företag att lägga sin nordiska bas i Skåne. Ett bra exempel är IKEA som redan idag enligt uppgift skickar 100 000 resenärer via CPH. Det är lätt att räkna på vad en utökad service innebär för ett företag av denna kaliber.
För CPH Airport innebär förslaget tillväxtmöjligheter, med utökade parkeringar, förbättrad service och inte minst minskad miljöpåverkan då färre bilar använder bron. Vill man döpa om Svågertorp till Copenhagen East är det något vi kan bjuda på.
I ett nästa steg tycker vi Liberaler att även Malmö Airport/Sturup bör erbjudas till försäljning. Inte minst synergieffekter och tillväxtmöjligheter för storflygplatsen CPH borde göra detta förslag attraktivt för en köpare. Det finns inget egenintresse av att behålla ett helstatligt ägande av Malmö Airport. Jämför gärna investeringsvolymerna mellan flygplatserna, så inser alla snabbt vem som är bästa ägare. I en förhandling om en försäljning bör även frågan om spårbunden trafik tas med.
Skånsk arbetsmarknad behöver fler företagsetableringar och alla idéer eller ansträngning bör utmanas och inte förkastat. Vi tror på Skåningarna och det skånska näringslivet.

Henrik Thorsell, Ordförande Liberalerna Vellinge

Anders Cnattingius, Gruppledare Liberalerna Vellinge

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar