söndag 12 mars 2017

Marklov och Bygglov i Ljunghusen

Inför Valet 2014 arbetade vi för en förändring av marklovet du måste söka för att få sköta din trädgård. Dvs om t ex har ett gammalt träd av en viss storlek och vill såga ner det, måste du ansöka om sk Marklov från kommunen. Bryter du mot reglerna är böterna dryga. Syftet var att bevara fler träd, men konsekvenserna blir något annat.

I normal trädgårsskötsel ingår att blanda gamla och nya träd. Att rensa bort skadade och ersätta med nya. Idag blir trädbeståndet allt äldre och känsligt för vädret. En storm fäller lättare gamla träd som lämnats ensamma när yngre träd, som inte omfattas av marklovet, röjts undan.

Ännu värre blir det vid nybyggnation. En inte helt ovanlig syn på näset. Sommarstuga bort, årerunt hus upp. Inte sällan åker en stor mängd träd.

Just nu är detta aktuellt på Allmänningsvägen i Ljunghusen. Jag räknade till 45 gamla träd. Nu står enbart 3 kvar. Hur är det möjligt?

Jag frågar mig detta och avser återkomma med ett svar. Men träden är borta- för alltid och med godkännande av kommunen. Grannarna som sköter sina trädgårdar ges böter.

Det borde inte vara en politisk fråga, men jag drar inga andra slutsatser än att det handlar om prestige och att erkänna att reglerna blev fel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar