fredag 16 oktober 2015

Budget är en gissning

Mycket energi läggs i våra kommuner att gissa vad verksamheten skall kosta det kommande året och vad vi tror om åren därefter. Till skillnad från företag är det svåra inte att gissa vad intäkterna skall bli, det är kostnaderna som är svåra att prognostisera. Skatter har vi oftast koll på och skatteunderlaget följer oftast de prognoser skatteverket ger.

Varför kostnader kan skilja är svårare att förstå, men utöver vad jag skall komma till är det framförallt ovissheten som ligger utanför vår kontroll. Dessa kan i sin tur delas på två delar. Beslut som fattats och händelser utan beslut. Den första kategorin är tex statliga bidrag eller regelförändringar, den andra är ännu svårare och handlar om beslut som drabbar enskilda. Sjukdom som ger handikapp, människor som flyr till vår kommun är exempel.Allt blir såsmåningom till kostnader i kommunens räkenskaper.

Vi politiker pratar oftast om de kostnader vi inte har idag, utan hellre om nya kostnader som vi hittar på. Vi kallar dem satsningar för framtiden.Sporthallar,skolor äldreboende ökade bidrag och kostnader som utökas. Detta är oftast ganska små belopp.

Vi borde istället prata om hur vi får mer ut av de kostnader vi redan ser! Dvs drygt 95% av budgeten.

Vellinge kommuns budget 2015 omfattar 1494 Miljoner kronor.
Prognosen är att kostnaderna ökar med 4,7% .Skatteintäkterna beräknas öka med 4,5%

Året innan ökade kostnaderna med 5,1% och intäkterna 2,9%.

Nu är det dags att gissa inför 2016.
Folkpartiet vill:

  • Öka kostnadskontrollen, kostnader SKALL inte öka mer än intäkterna.
  • Fokus för administrationen på effektivitet och produktivitet med bibehållen eller ökad kvalitet.
  • Skärpt precision när vi bygger nytt. Korrigeringar av feltänkta investeringar kostar mycket mer att rätta till. Hallörshallen är ett exempel. Herrestorpskolan och Kronodalsgården kan bli morgondagens
  • Möt demografin, en långsiktig plan för att möta ökningen av äldre
  • Region Skåne måste höja skatten, vi skall undvika tvingas till samma beslut
  • Flyktingmottagandets merkostnader kan förändra allt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar