tisdag 13 oktober 2015

Leverera lösningar!

Stockholm/Vellinge 2015-10-13

 

Politiken måste leverera lösningar


Flyktingkatastrofen ställer Sverige inför stora utmaningar. Inte sedan Balkankriget på 1990-talet har så många människor sökt en fristad i Sverige. Till Trelleborg och Malmö kommer det varje dag många människor som söker asyl.

Många svenskar visar en stor solidaritet och vilja att hjälpa människor på flykt. Det är en del av vårt lands stolta historia av öppenhet. Men för att denna öppenhet ska bestå måste politiken reformeras så att nyanlända kan vara med och bidra. 

Även om sysselsättningen sedan 2006 bland utrikes födda har ökat med drygt 200 000 personer tar det för lång tid för nyanlända att få ett arbete. Även om var tredje läkare och var fjärde tandläkare idag är född i ett annat land är det alltför många invandrare som är bidragsberoende.

En del partier verkar tro att vi kan fortsätta som förut. Det tror inte vi. Vi föreslår följande förändringar:

1) Tydligare arbetslinje vid beslut om uppehållstillstånd. Sverige bör, på samma sätt som Tyskland, ha tillfälliga uppehållstillstånd. Genom att ett tillfälligt uppehållstillstånd övergår till ett permanent så snart personen kan försörja sig själv stärks arbetslinjen i integrationspolitiken. 

2) Den som har fått avslag på sin asylansökan ska lämna Sverige.
Den som har flyktingskäl ska få stanna. Men den som inte har inte har asylskäl ska lämna Sverige. Så är det inte alltid idag. Enligt Migrationsverkets uppskattningar stannar omkring 40 procent av dem som fått avslag kvar i Sverige. Det är inte rimligt.

3) Försörjningskrav för anhöriginvandring. 
Den som vill ta sina anhöriga till Sverige har ett stort eget ansvar för att ordna exempelvis bostad. Ett tydligare försörjningskrav vid anhöriginvandring betyder att anhöriginvandring blir möjligt först när den person som bor i Sverige uppfyller försörjningskravet, regelbunden inkomst och en bostad. Det är i linje med arbetslinjen.  

4) Skapa fler enkla jobb.
Alla kan inte leva på bidrag, men alla kan bidra med något. Vi behöver vi en arbetsmarknad där enkla jobb som inte kräver formella kunskaper och färdigheter kan bli fler. I Sverige, inte minst bland vänsterdebattörer, finns det tyvärr en syn att detta är ”skitjobb”. Som om det är bättre att människor går arbetslösa på bidrag än har ett jobb med lägre ingångslön. 

Samhället ska därför ha höga förväntningar på människor att skaffa en egen försörjning och att lära sig språket. Vi behöver fler enkla jobb så att fler får möjlighet att genom sitt första jobb vara med och bidra. Politiken skall skapa förutsättningar för nya jobb, inte bygga hinder.

5) Ensamkommande flyktingbarn
Det finns många goda exempel på kommuner som lyckats otroligt bra med att få de unga flyktingbarnen som kommer till Sverige att snabbt komma in och finna sin plats i det Svenska samhället. Inte sällan bygger framgång på ett lokalt engagemang från enskilda. Ett nationellt erfarenhetsutbyte som gör att fler lyckas som de bästa bör skapas.

Henrik Thorsell (FP), gruppledare Vellinge
Mats Persson (FP), riksdagsledamot 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar